Egy konyhabútor részletes, gyártásra történő megtervezése felelősségteljes, időigényes feladat minden konyhastúdiónak. A vevők jó esetben a fejükben lévő elképzeléssel és  a konyha alaprajzával érkeznek a stúdióba, ahol sokszor 1,5 - 2 órát egyeztetünk, válogatjuk a színeket, az anyagokat, hogy a legszebb konyhabútor összeállítást tervezhessük meg a hozzánk betérő részére.

Most viszont szomorú vagyok, mert hétvégeket, igen, szombatokat és vasárnapokat áldoztam fel azért, hogy megfeleljek a vevői elvárásoknak. Mert hát ugye a vevő is dolgozik hétköznap és legyek tekintettel. Megtörtént.

Legyártottunk több festett mintafrontot, hogy tutira lássa a vevő a bemarások mintáját, hogy tudjon jól dönteni. Aztán elkérte a frontmintákat és a munkalapmintát, hogy az új háza színeihez hozzá nézze. Persze hogy odaadtuk, hiszen jóhiszeműek vagyunk :-).

Aztán kaptunk egy e-mailt! Bocs, de újból megfuttatjuk a konyhabútorgyártást más gyártóknál is. Áll leesik! Nem azért, mert mert nem helyes több helyről ajánlatot kérni, sőt! Kötelező! Ezt javasoljuk is a vevőknek. De! És itt van a kutya elásva! Nem akkor és nem úgy, ahogy ez az eset történt. A 3 hónapig elhúzódó egyeztetések alatt tökéletesen kidolgozott műszaki tartalom készüt el. Három felmérés után mm pontosan megtervezett konyhabútor. Színkódok, elemméretek a helyükön. Burkolatkiosztás megtervezve, a burkolóval leegyeztetve. És természetesen az összes gyártásra kész anyag a vevőnek átadva, hogy ellenőrizze.

És jőőőőő, a pofára esés.

Mi elvből nem dolgozunk a vevő által behozott, más konyhastúdió által elkészített tervekből még akkor sem, ha a vevő megmutatja azt. Ebben az esetben is szánja rá az időt, hogy előlről kezdjük el az egyeztetést, nem pedig más szellemi termékéből, munkájából csinálom a profitot magamnak.

Mostmár csak árazni kell a terveinket és még azt is el tudom képzelni, hogy a vevő azt mondja az "új" gyártónak, hogy xy stúdió ezt ennyiért vállalta, mennyivel tudja olcsóbban megcsinálni?!

Ami a sajnálatos, hogy ebben a mai világban a vevők ezt megtehetik a stúdiók, gyártók pedig mosolyogva zsebelik be mások fáradtságos, részletes munkájának a gyümölcsét megrendelés formájában.

Ami még szép ebben a történetben, hogy a "VEVŐ" 1,5 hete nem veszi fel a telefont, az e-mailekre nem reagál.  Legalább annyit, hogy köszönöm, de bocs, ezért, meg ezért másnál rendelek. Tartozom valamivel a tervekért és az idődért?

Szóval a konyhastúdiókat kérdezem: Jó ez nekünk? Nekem ez most nem volt jó, az biztos.

Tanulság: a hétvégéimet nem fogom feláldozni, de este zárás után azért bent maradok, ha valaki munka után szeretne jönni. Anyagmintát csak aláírt megrendelésre gyártatok (hiszen nekem ez pénzbe kerül).

Azért változatlanul szeretem amit csinálok! Szerencse, hogy ilyen dolog két évente egyszer történik velem. Jó lenne ritkábban :-)