Igen, én is átéltem. Igen, én is csináltam! Tudom mit érzel, tudom mit gondolsz. Már utálod az egészet, bánod hogy belevágtál. De ne most add fel! Ne most keseregj! Ha mi Nálad vagyunk, már a vége felé jársz :-)

Húsvét előtt fejeztünk be két komoly megrendelést. Szép munkák, szép konyhabútorok és egy gyönyörű üveglépcső.

Az egyik Hölgy megrendelőnk, akivel nagyon jó kapcsolat alakult ki az egyeztetés és a kivitelezés ideje alatt,  sírva hívott pénteken - most költözik, tele az új lakás dobozokkal. Örülnie kellene a gyönyörű konyhabútornak, a légies üveglépcsőnek, de nem boldog. Elfáradt, beleunt, most utálja az egészet. A kivitelezés 2 hónapot csúszott az eredeti tervekhez képest, igaz hogy az eredeti kivitelezési időt a menetközben elhatározott módosítások rendre felülírták. Volt építés és bontás, a különböző szakiparok egyeztetésének hiánya miatt. Volt türelem a Megrendelő részéről, volt egymásra mutogatás (ahogy az lenni szokott, sajnos) és voltak ennek megfelelően extraköltségek.

A másik megrendelőnk a 160 mm-es lakás felújítása alatt végig a lakásban lakott. Gázfelújítás, nyílászárók cseréje, festés, új konyhabútor. A kivitelzásre 1 hónapot szánt. Húsvét előtt szerette volna befejezni.

A konyhabútor 3 napos szerelés volt, de mivel a gépészek és a festők nem lettek készen az igért határidőben, ezért raktároztuk a csodaszép festett konyhabútort és csütütörtök/péntek/szombaton szereltünk. Mi készen lettünk!

Mivel a víz-gáz, elektromos bekötést a konyhában is a generál vállalta, hiába lettünk észen a bútorral, a generál pénteken már nem dolgozott. Ott van a kész bútor, itt van a húsvét, főzni viszont nem lehet benne :-( .

A méreg hol csapódik le? Hát persze hogy a bútorosoknál.

Jönnek a kérdések:

- miért ferde a fal? Tüntessük el a bútorral az egyenetlenséget

- miért itt lóg az a kábel?

- miért nem folyik a víz?

- miért így néz ki, amit megrendeltem?

- már nem is tetszik ez a szín.....és sorolhatnám

- Aztán jön az elnézést kérés: "Nem magukra haragszom, csak most maguk vannak itt" :-)

Nagy türelem szükséges kezelni az ideges megrendelőt, de a szerelő kollégák a helyzet magaslatán vannak.

És a végeredmények csodaszépek lesznek. Képeket a következő bejegyzésben láthattok, amikor már mindenki nyugodt, beköltözött, bepakolt és gyönyöröködik a végeredményben.

Hogy elkerüld az idegbajt az építkezés/felújítás alatt:

  • készíts ütemtervet
  • írj szerződést határidőkkel és kötbérrel a kivitelezőkkel
  • jól gondold át a tervezési fázisban, hogy mit szeretnél, hogy menet közben ne kelljen módosítani
  • tartsd kézben a munkákat, vagy bízz meg műszaki ellenőrt az ellenőrzésre, sokat spórolhatsz vele időben, energiában

Üdvök: Anikó