Konyha-Mánia

Konyhabútor tervezéssel kapcsolatos szösszenetek, tapasztalatok, jó tanácsok.

Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Vevői szokások. Jó ez nekünk?

Egy konyhabútor részletes, gyártásra történő megtervezése felelősségteljes, időigényes feladat minden konyhastúdiónak. A vevők jó esetben a fejükben lévő elképzeléssel és  a konyha alaprajzával érkeznek a stúdióba, ahol sokszor 1,5 - 2 órát egyeztetünk, válogatjuk a színeket, az anyagokat, hogy a legszebb konyhabútor összeállítást tervezhessük meg a hozzánk betérő részére.

Most viszont szomorú vagyok, mert hétvégeket, igen, szombatokat és vasárnapokat áldoztam fel azért, hogy megfeleljek a vevői elvárásoknak. Mert hát ugye a vevő is dolgozik hétköznap és legyek tekintettel. Megtörtént.

Legyártottunk több festett mintafrontot, hogy tutira lássa a vevő a bemarások mintáját, hogy tudjon jól dönteni. Aztán elkérte a frontmintákat és a munkalapmintát, hogy az új háza színeihez hozzá nézze. Persze hogy odaadtuk, hiszen jóhiszeműek vagyunk :-).

Aztán kaptunk egy e-mailt! Bocs, de újból megfuttatjuk a konyhabútorgyártást más gyártóknál is. Áll leesik! Nem azért, mert mert nem helyes több helyről ajánlatot kérni, sőt! Kötelező! Ezt javasoljuk is a vevőknek. De! És itt van a kutya elásva! Nem akkor és nem úgy, ahogy ez az eset történt. A 3 hónapig elhúzódó egyeztetések alatt tökéletesen kidolgozott műszaki tartalom készüt el. Három felmérés után mm pontosan megtervezett konyhabútor. Színkódok, elemméretek a helyükön. Burkolatkiosztás megtervezve, a burkolóval leegyeztetve. És természetesen az összes gyártásra kész anyag a vevőnek átadva, hogy ellenőrizze.

És jőőőőő, a pofára esés.

Mi elvből nem dolgozunk a vevő által behozott, más konyhastúdió által elkészített tervekből még akkor sem, ha a vevő megmutatja azt. Ebben az esetben is szánja rá az időt, hogy előlről kezdjük el az egyeztetést, nem pedig más szellemi termékéből, munkájából csinálom a profitot magamnak.

Mostmár csak árazni kell a terveinket és még azt is el tudom képzelni, hogy a vevő azt mondja az "új" gyártónak, hogy xy stúdió ezt ennyiért vállalta, mennyivel tudja olcsóbban megcsinálni?!

Ami a sajnálatos, hogy ebben a mai világban a vevők ezt megtehetik a stúdiók, gyártók pedig mosolyogva zsebelik be mások fáradtságos, részletes munkájának a gyümölcsét megrendelés formájában.

Ami még szép ebben a történetben, hogy a "VEVŐ" 1,5 hete nem veszi fel a telefont, az e-mailekre nem reagál.  Legalább annyit, hogy köszönöm, de bocs, ezért, meg ezért másnál rendelek. Tartozom valamivel a tervekért és az idődért?

Szóval a konyhastúdiókat kérdezem: Jó ez nekünk? Nekem ez most nem volt jó, az biztos.

Tanulság: a hétvégéimet nem fogom feláldozni, de este zárás után azért bent maradok, ha valaki munka után szeretne jönni. Anyagmintát csak aláírt megrendelésre gyártatok (hiszen nekem ez pénzbe kerül).

Azért változatlanul szeretem amit csinálok! Szerencse, hogy ilyen dolog két évente egyszer történik velem. Jó lenne ritkábban :-)

 

 

 

 

 Konyhabútor - tervezés - ésszerűség- Klasszikus konyhabútor

November óta két budajenői családiház konyhabútor tervezésén dolgozunk. Az alaprajzokból körvonalazódó konyhabútor és a vevői elképzelés egy jól átgondolt koncepciónak tünt.

A vevőnk a tervezővel és a kivitelezővel alaposan átgondolt minden apró részletet a konyhabútor összeállítással kapcsolatban. Kiválasztottuk az anyagokat, fényes fehér lesz a front és autentikus tölgy a munkalap. A modern konyhabútor összeállításban minden a kényelmet, a praktikumot szolgálja. Az ablak vonala, az elektromos és gépészeti kiállások a Vevő által megálmodott összeállításnak megfelelően lettek kialakítva.

Konyhabútorterv 1

 

Minden tökéletesnek tünt. Aztán kimentünk felmérni és jöttek a meglepetések. Az elszívó kivezetése a megtervezett konyhabútor összeállításhoz nincs jó helyen. Nincsenek felrakva az ajtótokok, a méretét még nem lehet tudni. Az eredeti tervhez képest a fiókok vonala nem fut az ablak vonalával. Az ablakpárkány magassága - alacsony és még nincs lerakva a járólap!

Miért? Tette fel a jogos kérdést a Megrendelő.

Az apró, ámde elengedhetetlen trükk miatt, úgymint passzelem a bútor és a fal között, illetve a sarokelem mellé kötelezően szükséges montante miatt. Amivel sem Ők , sem az építész nem kalkulált. De ha ezeket a pár cm méretű elemeket nem tervezzük be, akkor: nem nyílik, összeütközik ésmég sorolhatnám.

A konyhabútor áttervezéséhez meg kellett határozni, mi legyen a fő szempont, mihez igazodjunk. Az elszívó kivezetése és az ablak lett a sorvezető.

A Megrendelő kívánságát és a kiállások elhelyezkedését a legmesszemenőkig figyelembe véve átterveztük a konyhabútor összeállítást.

Minden a helyére került, igaz, egy kis lemondással. Miről kellett lemondani a Vevőnek? A 90 x 90cm méretű átforduló ajtós sarokelemről és arról, hogy a fiókok fussanak az ablak méretével. Mivel egyforma méretű elemeket szeretett volna látni az összeállításba, a meglévő méretek miatt ez egy borult, mert mi nem szerettük volna felesleges passzelemekkel tele.

A gyártás megkezdődött :-)

Az elkészült konyhabútorról a képeket bemutatjuk.

Tanulság: már a ház tervezése közben egyeztetni kell a bútorossal a konyha és a gardrób szoba méretét, gépészeti és elektromos kiállások helyzetét, hogy ne dobáljuk ki az átalakításokkal a pénzt az ablakon és ne kelljen lemondanunk álmaink konyhabútoráról sem.

Konyhabútor bemutatótermünkben szakértő kollégák várják, hogy megvalósítsák az elképzelésed.

www.admiralstudio.hu